Posted in زغالی , فقر شدید , zoghali , zoghali.tk
۳۵ درصد جمعیت کشور در فقر شدید
رشد سالانه ۱۸ درصدی فقر ، آمار تکاندهنده دیگری از فقر در ایران است.
گزارش ایسنا: دکتر حسین راغفر،تدوينگر نقشه جغرافيايی فقر كشور، خط فقر مطلق (شديد) سال 86 كشوری را بر حسب توزيع درآمد و مصرف خانوار، 400 هزار تومان اعلام كرد و گفت: خط فقر شديد استان تهران، برای يك خانوار پنج نفره در سال گذشته، 650 هزار تومان بوده است.
دكتر حسين راغفر در گفتوگو با خبرنگار «اجتماعي» ايسنا، همچنين خط فقر مطلق (شديد) كشوری در سال 83 را 238 هزار تومان، 84 ، 276 هزار تومان، 85، 325 هزار تومان و در سال 86 نيز 400 هزار تومان برشمرد و با اعلام اين كه خط فقر مطلق شهر تهران هم، در سال 86 ، حداقل 770 تا 780 هزار تومان بوده است، گفت: خط فقر مطلق استان تهران نيز در سال 83 ، 400 هزار تومان، 84 ، 480 هزار تومان ، 85 ، 560 هزار تومان و سال 86 ، 650 هزار تومان و اين ارقام بيانگر رشد سالانه 18 درصدی خط فقر در كشور است.
متخصص حوزه رفاه اجتماعي، در عين حال رقم واقعی تورم را به مراتب بيشتر از رقم اعلام شده رسمی دانست و گفت: بانك مركزی نرخ تورم سال 86 را حدود 20 درصد اعلام كرده بود.
وی بر پايه بررسيهای مستند خود، درحالی افزايش شديد قيمت زمين و مسكن را از مهمترين دلايل رشد فقر در جامعه برشمرد كه زمين و مسكن از سوی بانك مركزی در كالای سبد مصرفی خانوارهای ايرانی در نرخ تورم محاسبه نميشود.
حداقل 35 درصد جمعيت كشور در خط فقر شديد به سر ميبرند
حدود 30 درصد سبد مصرفی خانوارها را مسكن تشكيل ميدهد
راغفر در ادامه با اشاره به ميزان افزايش درصد جمعيت زير خط فقر مطلق در سالهای گذشته خاطرنشان كرد: در سال 83، 4/29 درصد، سال 84، 9/31 درصد، سال 85 ،6/33 درصد و سال 86، حداقل 35 درصد جمعيت كشور در زير خط فقر مطلق به سر ميبردند.
وی در توضيح محاسبه خط فقر مطلق (شديد) به ايسنا گفت: در اندازهگيری خط فقر مطلق سال 83 كشور، حداقل كالری مورد نياز يك فرد بزرگسال 2هزار و400 كيلو كالری محاسبه شد، اما به دليل آن كه اين ميانگين در سطح دنيا دو هزار كيلوكالری است، رقم محاسبه شده كشوری نيز تقليل يافت و بدين ترتيب جمعيت كمتری در زير خط فقر قرار گرفتند.
وی با بيان اين كه در محاسبه خط فقر مطلق، تنها، كالری مورد نياز فرد از طريق غذا، لحاظ ميشود و ساير اقلام كالايی بر حسب هزينههای غذايی تخمين زده ميشود و به اين دليل، سهم مسكن در اين هزينهها بسيار كمرنگ ميشود، بيان كرد: اين در حاليست كه بر حسب آمارهای مركز آمار ايران حدود 30 درصد سبد مصرفی خانوارها را مسكن تشكيل ميدهد. البته رقم واقعی اين كالا در سبد مصرفی خانوار به مراتب بيشتر از 30 درصد است؛ چرا كه مركز آمار اين درصد را صرفا بر حسب اجارهبها محاسبه و ساير هزينههای مسكن و اصطكاك خانه را در نظر نگرفته است.
صحبت از خط فقر يك و دو دلاری در كشور، مبنا و پايهای ندارد
امروزه در بسياری از ايالتهای هند، خط فقر سه دلاری برای فقر شديد تعريف ميشود
بنابر اظهارات اين پژوهشگر حوزه رفاه و تامين اجتماعي، فقر و نابرابري، دو مقوله جدا از هم هستند و نگرانی سياستگذاران بايد از تلفيق فقر و نابرابريها باشد؛ چراكه تلفيق فقر و نابرابری باعث تشديد شكاف طبقاتی و بروز ناامنی روانی و تشديد احساس تبعيض در ميان طبقات محروم ميشود.
به گفته وی صحبت از خط فقر يك و دو دلاری در كشور، مبنا و پايهای ندارد؛ چرا كه تعيين نرخ P.P.P (برابری قدرت خريد) بر حسب دلار پايه 1990 آمريكا محاسبه و در حال حاضر حدود 350 تومان در نظر گرفته ميشود؛ در حالی كه اين 350 تومان به هيچ وجه برابر يك دلار امريكا نيست و استفاده از چنين تعابيری فقط توجيه است و موجب گمراهی ميشود.
اين استاديار دانشگاه در بيان علت مبنا نبودن خط فقر يك و دو دلاری در كشور برای تعيين خط فقر مطلق، درباره سابقه آن در دنيا نيز تصريح كرد: نهادهای غيردولتی در دنيا در ابراز نگرانی نسبت به وجود 4/1 ميليارد نفر فقير از جمعيت 6 ميلياردی سال 2000 اين گونه اعلام كردند كه اين عده، حتی يك دلار در روز درآمد ندارند و در نتيجه بحث خط فقر جهانی را پيش كشيدند. اين در حاليست كه امروزه در بسياری از ايالتهای هند، خط فقر سه دلاری برای فقر شديد (مطلق) تعريف ميشود؛ لذا خط فقر يك و دو دلاری در مورد ايران به هيچ وجه صدق نميكند و مبنای علمی ندارد.
راغفر ادامه داد: برابری قدرت خريد بر حسب يك دلار بر پايه سال 2004 معادل 250 تومان در كشور بود كه بر حسب فقر يك دلاری 2/1 درصد جمعيت ايران زير خط فقر شديد بودند، اما وقتی اين دلار بر حسب دلار معامله شده در بازار آن زمان (سال 83) محاسبه شد، به 800 تومان رسيد كه بر اساس آن جمعيت زير خط فقر مطلق (شديد)، 20 درصد جمعيت را تشكيل ميداد؛ لذا چنانچه امروز يك دلار را 930 تومان محاسبه كنيم، با افزايش تورم و تبديل خط فقر يك به دو دلاري، اين رقم معادل 1860 تومان در روز ميشود. يعنی ماهانه بايد به ازای هر خانواده پنج نفره 250 هزار تومان پرداخت شود؛ درحاليكه خانوارهای ايرانی برای خروج از خط فقر چنين دريافتيای ندارند.
تعيين خط فقر نسبی در كشورهای در حال توسعه معنا ندارد
تدوينكننده نقشه فقر در كشور با تاكيد بر اين كه نميتوان خط فقر ملی برای كشور تعريف كرد، دلايل خود در اين باره را اين گونه اظهار كرد: به دليل تفاوتهای فاحش در توسعهيافتگی شهر و روستا و نبود توازن آن در نقاط مختلف كشور، زمانی كه خط فقر سال 83 در تهران 400 هزار تومان بود، اين رقم در سيستان و بلوچستان 178 هزار تومان محاسبه شد. به همين دليل، تعيين خط فقر ملی نيز در ايران معنا ندارد و اين، نابرابری را مخفی ميكند و فقط در كشورهايی معنا مييابد كه تفاوت توسعهيافتگی شهر و روستا و مناطق مختللف در آن جا بسيار نازل و سطح زندگی نسبتا يكسان، در چنين كشورهايی برقرار است.
متخصص حوزه رفاه اجتماعی در ادامه گفتوگو با ايسنا به چگونگی تعيين رقم جمعيت زير خط فقر نسبی نيز اشاره كرد و با اين كه تعيين دقيق خط فقر نسبی در كشورهای توسعهيافتهای محاسبه ميشود كه فقرمطلق آنها برطرف شده است، گفت: تعيين خط فقر نسبی در كشورهای در حال توسعه از جمله ايران، معنا ندارد.
لزوم انتشار ريزدادههای مصرف و درآمد خانوارهای ايرانی در سال 86 از سوی مركز آْمار ايران
اين استاديار دانشگاه در ادامه، شاخصهای نابرابری و شكاف درآمد بر اساس ضريب جينی را اعلام كرد و به ايسنا گفت: شاخص نابرابری از 389 هزارم به 392 هزارم در سال 84 و 401 هزارم در سال 85 افزايش پيدا كرده است و در محاسبه ضريب جيني، هر چه به سمت عدد يك پيش رويم، به نابرابری بيشتری ميرسيم.
وی با تاكيد بر لزوم انتشار ريزدادههای مصرف و درآمد خانوارهای ايرانی در سال 86 از سوی مركز آْمار ايران، آن را برای محاسبه ضريب جينی و شاخص نابرابری ضروری دانست و گفت: اين آمار تا امروز از سوی مركز آمار منتشر نشده است.
منبع :www.foroneiran.com
Comments (0)
ارسال یک نظر